Zilele trecute media românească se căina că peste jumătate dintre profesorii care au susținut titularizare în 2023 nu au luat note peste 7,00! Adică note ce i-ar fi betonat în sistem. Așa șubrezit.
Mai mult, cei care au încercat să copieze la examen au fost de trei ori mai numeroși decât liceenii care au susținut Bacalaureatul. Iar ziariștii, și nu numai ‘mnealor, au pus înc-o dat’ tunurile pe școală…
Să ne consterneze situațiunea? Să ne punem jăratec în cap? Să ieșim și să urlăm cu toții ca lupii prin piețe? Oricum nu ne-ar auzi nimeni. Politicienii noștri n-au nici ochi, nici urechi. Și nici inimă. Chiar dacă nu sunt de tinichea.
Și-apoi nu asta au urmărit stimabilii? Un învățământ prioritate cu investiții ioc? Caragialian: să se investească primesc, dar să nu se cheltuie nimic!
De trei decenii cocoțații în jilțul lui Haret și în Aula Parlamentului își bat joc de școală. O forțează să producă autostrăzi de analfabeți funcționali. Pe care îi vâră în facultăți pe bază de dosare. Fără nicio probă de aptitudini.
Apoi, ca să nu peardă coledzii și posturile de profesori ori conferențiari universitari cu doctorate false, și nici salariile care ajustează veniturile plimbăreților prin politică, le oferă tinerilor diplome. Face profesori și ingineri în trei ani, polițiști într-un an. Doar e societate informațională. Trăiască Netul. Ba mai mult, o doamnă ministru dorea facultate fără bac’! Un fel de schiat fără zăpadă.
După facultate absolvenții se îndreaptă spre catedră. Nu chiar cei mai buni. Aceia se îndreaptă spre Vest. Cum adică la Glovo să se câștige mai bine ca în învățământ? Uite că-n România se poate! Așa că mai bine la sparanghel decât să predai copiilor (exagerat de răi în ultima perioadă) matematică, istorie ori chimie.
Și venind valuri, valuri de absolvenți nepregătiți, e cvasinormal să se înece în titularizările Ministerului de resort. Nu doar odată. Adică pică examene câțiva ani la rând. Până se-nvață minte.
Într-o țară unde toți felu’ de guru iau doctoratele ca de la tonomat, nu poți cere tinerilor să nu fure cu căștile un nenorocit de examen. Mai ales în era inteligenței artificiale, a dronelor și a cipurilor neuralink. Și mai ales după ce i-ai nenorocit cu învățământul online unde furtul e literă Alfa.
Într-o lume în care școala nu mai contează, de ce să ne pese de copii, de tineri, de viitoarea forță de muncă? Apres nous le deluge!
Totul este despre mine, nimic despre aproapele meu. Dacă noi am ajuns dolofani restul să se descurce. Legea junglei se practică și dacă ești membru UE. Dar când ajungi la pensionare…
Trăim într-o societate care s-a străduit să ne scoată din cap pe Dumnezeu, bunul simț, omenia, experiența profesională, școala. Totul a devenit un mix. Toxic nu tonifiant!
Interesant e că în procesul de otrăvire al tinerilor au participat cei trei mari P sociali: politicienii, profesorii, părinții. Pentru tineri aceștia sunt ca niște oglinzi. Ce ne facem însă când oglinzile sunt mute?
Spre deosebire de oameni oglinzile nu mint. Charlie Bukowski zicea că s-a trezit adeseori singur în fața oglinzii întrebându-se cât de urâtă poate deveni o persoană!
Nu știu de ce dar am impresia că România seamănă cu o oglindă spartă. Bineînțeles că poate fi lipită. Dar crăpăturile vor rămâne!
Nicolae.Geantă
Spunea Ceaușescu (nu sunt pro…dar pescuiesc ce e bun)
"Învățați, învățați și iar învățați"
"Cine are carte, are parte"…carte,nu audio/internet.
Au împușcat un om, iar acum demolează un monument care se vede doar la cine face eforturi mari : învățătura.