Din Westmont Drive, drumul care duce spre Charlotte, Nord Carolina, intri spre Graham Library, adică Muzeul Memorial Billy Graham, cel mai mare evanghelist al lumii în secolul trecut. După ce ajungi în parcare, te întâmpina strălucitoare, casa natală din cărămidă – Graham Familly Homeplace, înțarcuită cu bârne vechi de lemn, ca gardurile noastre din Transilvania. Casa natală a marelui evanghelist american a fost construită în anul 1927, când Billy avea deja 9 ani. Acesta s-a născut la vechea fermă Park Road, adică la vreo 4 mile sud-est de complexul Graham Familly de azi, la 7 Noiembrie 1918. Adică e cu câteva zile mai în vârstă decât România întregită!
După 1981, când mama lui Billy, Morris Coffey Graham, a plecat în veșnicie, evanghelistul și-a reamenajat casa de cca 2400 picioare pătrate, iar în 2006 Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) a construit Muzeul Memorial.
La intrarea în casa familiei Graham te întâmpină cu un surâs tipic american câteva doamne și un majordom. Toți in vârstă, pensionari care lucrează la Fundație ca voluntari. Livingul e compartimentat în două, în stânga masa de 12 persoane, iar în dreapta sofa, fotoliile, vitrinele și mobilierul vechi. Din sufragerie poți intra în biroul lui Billy Graham, unde așteaptă încă la lucru mașina de scris. Tot din living treci intr-o altă camera, cu mobilierul originar, iar de acolo mai departe se poate admira bucătăria. Gazdele ne spun că imobilul a avut inițial 4 dormitoare. Din sala mică se poate urca pe o scară la etaj. Interzis vizitatorilor. Casa părintească este plină de tablouri, albume de familie, cărți vechi sau Biblii folosite de Graham.
După ce admiri casa părintească, te îndrepți pe o alee de maxim o suta de pași spre Libray, muzeul memorial ridicat în urmă cu 10 ani. În copilărie, dacă nu știați încă, familia lui Billy Graham a avut o fermă cu 70 de vaci! Astăzi, în muzeul memorial, chiar de la intrare te întâmpină Betsie, o văcuță artificială care… vorbește! După ce treci pe la punctul de informare, (menționez că intrarea în Library este gratuită), ești condus spre Betsie, apoi spre o mică sală de cinema unde Franklin Graham te introduce în istoria muzeului. Urmează apoi un tur lung, de câteva ore, prin sălile amenajate ca un adevărat labirint.
Prima sală te introduce într-o călătorie a credinței marelui evanghelist. Un film documentar de câteva minute prezintă istoria acestui sfânt contemporan dIn Nord Carolina. În sala următoare ești invitat sa descoperi lumea cu Billy Graham, documentarul purtându-te prin campaniile de evanghelizare ale lui Bill pe toată planeta! În sala următoare mergi la pas cu Pelerinul, și aici o descoperi pe Ruth Bell, soția lui Bill care a plecat la Domnul în 2007. Sunt expuse albume, corespondență, aspecte din copilărie (Ruth s-a născut în China, într-o familie de misionari). A patra cameră se nimește Billy Graham și media, aici fiind expuse un post de radio, sau care de televiziune de unde evanghelistul a avut sute de expuneri… În sala a cincea te întâlnești cu omul Billy Graham. Cu lucrarea sa în ogorul lui Hristos. Billy l-a întâlnit autentic pe Domnul ISUS, la 17 ani, a predicat întâia dată la 19 ani, când a devenit și pastor la Peniel Baptist Church în 1939, cu doi ani înainte de a finaliza cursurile Florida Bible Institute. Tot in sala asta înveți despre cruciadele evanghelistului. Crusade him. Care au început cu trezirea spirituală din Los Angeles, în Septembrie 1949 (când în fiecare noapte asistau la slujbe cca 10.000 persoane) și au continuat peste 50 de ani. In acest timp Graham a predicat pe toate continentele, în peste 180 de țări, în fața a peste 100 milioane de oameni! (Wikipedia menționează 220 milioane!). Mesajele sale au fost ascultate de peste 2,2 miliarde de persoane! The Man, îi zic yankeii. Great man, zic eu.
Următoarea sală prezintă personalitățile cu care Graham s-a intersectat și le-a vorbit despre Dumnezeu. I -a consiliat. 11 președinți ai USA! De la Eisenhower la ClintonSingurul care nu l-a primit a fost Barak Obama! Domnul Trump încă n-a apucat sa o facă (Billy are azi 99 de ani!). Evanghelistul a vorbit despre Dumnezeu reginei Elisabeta, Goldei Meir, președinților chinezi Li Pen și Jiang Zemin, rușilor Boris Elțîn și Gorbaciov, lui Hosni Mubarac, îndură Gandi, papei Ioan Paul al doilea, și altor sute de pereonalități. Cu Ceaușescu nu a dat însă mâna! Și asta nu că n-ar fi dorit. Ateii români s-au temut de puterea lui! Sala cu personalități mai prezintă echipa, evangheliștii asociați, mentorii etc.
Apoi treci in altă sala unde am văzut că Billy a avut număr personalizat la mașină. Rev G. Eliberat de Washington DC. Mi-am făcut o fotografie cu servieta sa! Nickbags cu bag’s Billy. Uriașă! Și nouă azi ne e lene să cărăm și Biblia pe… telefon!
Muzeografii te mai conduc într-o săliță pe colțul din dreapta, unde se prezintă mesajele înfocate ale pastorului din Nord Carolina. Apoi intri într-un amfiteatru rotund unde mari pastori ai lumii te salută din monitoare uriașe. A noua sală e Ministry iar a unsprezecea The Mission.
A douăsprezecea sală a Graham Library m-a întors pe dos. E sala dedicată lumii comuniste. Piercing The Wall. Un filmuleț de câteva minute te introduce in cruciadele lui Graham din Europa totalitară. E celebra imaginea când pe un stadion din Moscova Billy e singur și se roagă. Și filmulețul din România (1985) când plutoanele de milițieni nu au putut opri masele ce veneau la predică. “nu ne vine să credem ce mulțime!”, striga un american din staff-îl lui Graham. Apoi am văzut frații noștri din comunism înarmați cu casetofoane uriașe, Ținându-le deasupra capului sa înregistreze mesajul. Și azi? La un click distanță de Cuvântul lui Dumnezeu nu îl mai ascultăm! Graham a mai predicat în Yugoslavia, Ungaria, Polonia, Germania de Est, Cehoslovacia, URSS. Dar și în China și chiar în Koreea de Nord! Am strigat ca sutașul roman: “Acesta cu adevărat a fost ambasadorul lui Dumnezeu!” Sala amenajată lumii comuniste e plină de saci, sârma ghimpată, ziduri gri, graficii ce striga disperate după libertate! E întunecată. Te urmărește tot timpul un far. Iar pe ziduri, apare o hologramă cu un soldat care se uită atent la tine. Te trec fiori. Simți că ești urmărit. Mi-am adus aminte de ce-am trăit in armată în ’89.
Penultima sală se numește “Ora de decizie”. Aici Asculți un filmuleț devoțional. Frânturi din predici lui Graham care te cheamă la Cristos. La mântuire. Două doamne in vârstă, zâmbitoare îți oferă un pliant decizional. În cei 10 ani de când funcționează Muzeul în sala asta s-au pocăit peste 10.000 de persoane! Ce mare e puterea lui Dumnezeu. Și aici și in sala comunismului am plâns! Nu ai cum să treci rece! Și totuși unii trec! Și se duc. Unde? Din sala de decizie treci printr-o Cruce uriașă de lumini. Ea e singura ușă de intrare in Cer. Iar după intãlnirea cu Hristos nu mai poți merge mai departe fără ea! Așa a fost toată viața lui Billy Graham. Cu Crucea Domnului după el!
Muzeul mai are și-un mic bufet (nu am avut chef să-l vizitez) dar și marea librărie. Cu mii de cărți, suveniruri, statuia uriașă a fratelui nostru BIlly Graham! Șțiți ce mi-am cumpărat întâi? O Cruce!
Am trecut prin 16 Sali in timp de vreo două ore. Ar fi trebuit să stau mai mult. Dar timpul nu mi-a permis!
La ieșire m-a întâmpinat zâmbind o soră negreasă. “Pastor Nick?”. Sunt uimit. “You have a gift from us!”. Mai șocat. Un volum color uriaș despre toată viața lui Billy Graham! “To Nicolae Geantă România. From Billy Graham Library. 8/23/2017″… Gazdele mele, Michael și Emilia Meglei spusese la intrare ca sunt pastor in România. Și Fundația s-a gândit să ofere o amintire. Unui neînsemnat din Subcarpații Curburii! O Doamne, ce mare ești Tu!
Am plecat din Library extrem de emoționat. De la ieșire am mers cca o sută de metrii printr-o pădurice. La capătul Aleii se afla mormântul lui Ruth Graham. Atât de simplu! Lângă ea un loc ce îl așteaptă pe Bill. Și deasupra lor Dumnezeu Tatăl care îl așteaptă acasă. El se duce într-o zi la Cer. Eu mă duc într-o zi la Cer. Tu unde te duci?
Nicolae Geantă
Salem, Michigan, USA
PS; Multumesc familiei Meglei pentru oportunitatea ce am avut-o sa vizitez Libray Graham!
(Va urma: despre viața lui BIlly Graham)