Preț de o zi am vrut să vizitez Bulgaria. Nu la vreo biserică pentru că la capitolul acesta ei stau rău de tot. Nu știu dacă au câteva mii de pocăiți în toată țara. Deci Bulgaria e un teren de luat în calcul pentru evanghelizat! La biserică merg la Mangalia. La Speranța. La bulgari am vrut să ajung pe coasta Mării Negre. Atât de lăudată de români. De ziarele noastre. De agențiile de voiaj. De… Eram uimit. Totul la superlativ. În comparație cu ce e pe la noi, căci cu Malibu… Ori Seychelles… Oare ce au găsit bulgarii, ce știu ei și românii nu?
Cum am intrat în Bulgaria pe la Vama Veche am dat într-o groapă uriașă cu apă. Cu mocirlă! Poate vor să ne spele roțile să nu le ducem pestă porcină! Apoi am fost întâmpinați de clădiri cu tencuiala căzută. Cu aspect de dinainte de 89. Am plătit Vigneta de 40 lei și am înaintat în pântecele Traciei. Nu poți merge cu viteză mai mare de 90 km/h între localități, iar în unele porțiuni din interior chiar peste 20 km/h! Și culmea, tocmai acolo stă Radarul! Cu toate acestea indicatoarele cu limita de viteză sunt rare! Dacă nu ar fi Waze-ul am încurca-o… căci uitasem să vă spun: pe drumul de la Vama Veche la Varna vara circulă mai mulți români decât bulgari. Îi cunoști de departe după mașini. Ai noștrii cu mașini de mașini, ai lor se încadrează mai toți la programul rabla!
Drumul 9 din granița română spre Varna trece printre-o zonă de podiș unde agricultura e de top. Și eolienele grămadă. Eu credeam că în Dobrogea sunt cele mai mari ferme de eoliene din estul Europei. Dar bulgarii ne bat de departe… Sub eoliene, pe hectare întregi se cultivă ardei, gogoșari, castraveți, levențică, ori tomate. N-am văzut trandafiri. De-a lungul drumului aprozarele sunt ad-hoc. Și en-gross. Aici gogoșarii sau castraveții se cumpără cu sacii! Porumbul e uscat și se recoltează și el. Iar unde a fost grâu s-a arat. Ori se ară! Cu tractoare de ultimă generație. Și m-am gândit că dacă la automobile îi batem la zero pe bulgari, la tractoare ne halesc. Cu mașinile ne plimbăm, dar cu tractoarele se câștigă bani! Deci, românii sunt mai mult greieri decãt furnici!
Podișul e ars de soare, totul e uscat. Semimediteranean. Între culturi sunt perdele de protecție. Adică păduri. Lungi de kilometrii și late de metrii. Așa se asigura lemnul, se oprește viscolirea zăpezii, se produce oxigen. Și aspect edafic. Sincer sa fiu, mi-a placut. Românii, după reîmproprietăririle din anii 90 au tăiat perdelele de protecție de la câmp. O prostie! E ca și cum te-ai dezbrăca în piața mare din sat. Chiar așa, satele bulgărești arată groaznic. N-am văzut nicio casă modernă. Dărăpănate, netencuite, cu țiglă veche, spartă. Polistirenul nu a ajuns pe la ei. Nici structurata. Și nici atât țigla metalică! Casele nu-s nici mari, nici mici, dar n-au valoare imobiliară. Nici cele din orașe nu sunt grozave. Față de ale românilor sunt niște chirpici. (M-a șocat ce cașcarabete an văzut la Balcik! Dar și la Varna!) De fapt, ei sunt agricultori, noi constructori. Se vede…
Litoralul bulgaresc e mai lung ca al nostru. Noi avem deltă. Ei au podiș care vine în contact cu marea. Podiș împădurit. Asta e farmecul din spatele stațiunilor lor. Peisagistic. Drumurile le sunt încă ciuruite. Și noi urlăm că nu avem autostradă! Chiar așa, toți românii am condus în Bulgaria de ziceai că-i urmărea mașina poliției in spate. Oare de ce nu putem conduce regulamentar și în România? La bulgari, pe litoral, au investit nemțălăii. De aceea în stațiunile lor vezi o mulțime de germani. Obligatoriu tatuați și cu sticle de bere! E drept, tatuajele sunt un virus azi. Dar la tineri. Dar să ai 60 de ani și să fii plin de desene – cum am văzut o droaie de nemți – mi se pare intelect infantil!
Pe plajele bulgăresți cred că trei sferturi sunt străini. Dacă nu 85%. Sigur jumătate sunt români. Parcările sunt pline de mașini românești. Hotelurile la fel. Iar pe plajă se vorbește ca în inima Carpaților. Pe mine plaja de Златни пясъци, Zlatni peasăți (Nisipurile de Aur pe românește), nu m-a impresionat deloc. Apa era cu alge. Nici hotelurile, fie ele din sticlă nemțească! Sau că ar oferi all inclusive. Românii, e drept, vor numai castroane cât piramida lui Keops. Ăștia pun farfuriile pline la masă chiar și pruncilor sugari! M-au impresionat însă câteva piscine. Și faptul că nu am văzut prostituate prin parcări sau boscheți. Dar am văzut un pluton de nemțoaice bete! Deh, fiecare nație cu păcatele sale… Am mai rămas uimit să văd pe plajă vânzători ambulanți de “Cucuruze” (cum ce? porumb) fiert, ori să nu găsesc niciun coș de gunoi!
Internetul merge grozav. Pe datele mele mobile! Ah, uitasem. Eram deja plictisit când Vodafone m-a anunțat că am ajuns Bulgaria. Trecuse 6 ore!
La bulgari totul se învârte în jurul a doi leva. Apa, brelocurile, magneții de frigidere. 2 cornuri, 2 vederi, 2 napolitane sau o felie de pepene. Ori intrarea la toaletă…
Cu parcarea am avut ceva probleme. M-am învârtit destul până am găsit în fața unui hotel un tânăr care părea turc. Cu doi leva pe oră… Adică un euro! Costa 8 leva pe zi. (Plata la plecare). Dar, pentru că a fost foarte politicos i-am lăsat 2 leva bacșiș! Și o urare „God bless you!”.
Fusesem de 8 ori în Bulgaria. Spre Turcia. Și înapoi. Niciodată nu m-a impresionat. Și nici acum. Și totuși românii aleg litoralul lor pentru concedii. Căci pentru misiune…
(Fardin, un turc de treabă convertit de la islam, organistul de la Biserica Speranța Mangalia (condusă de pastorul Dorel Toma) mi-a spus că face misiune printre turcii din Bulgaria. Sunt puțini și au biserici mici. de fapt se adună prin case. Câte 10 sau puțin mai mulți. Sunt într-o fază incipientă evanghelicii bulgari. Din câte știam sunt doar vreo 4-5 mii în toată țara! Căci noi românii vrem să cucerim Africa! Iar de bulgari… nu ne pasă!)
Am plecat din Bulgaria trist! Ca și din Turcia… Pentru că lipsesc creștinii! Evanghelici, vreau să spun. Da, pe aceste primele teritorii ale creștinismului unde a misionat Sfântul Andrei.
(Fardin, un turc de treabă convertit de la islam, organistul de la Biserica Speranța Mangalia (condusă de pastorul Dorel Toma) mi-a spus că face misiune printre turcii din Bulgaria. Sunt puțini și au biserici mici. de fapt se adună prin case. Câte 10 sau puțin mai mulți. Sunt într-o fază incipientă evanghelicii bulgari. Din câte știam sunt doar vreo 4-5 mii în toată țara! Căci noi românii vrem să cucerim Africa! Iar de bulgari… nu ne pasă!)
Am plecat din Bulgaria trist! Ca și din Turcia… Pentru că lipsesc creștinii! Evanghelici, vreau să spun. Da, pe aceste primele teritorii ale creștinismului unde a misionat Sfântul Andrei.
Nicolae.Geantă
Zlatni Peasăți | Nisipurile de Aur | Gold Sands