Un bătrân mi-a făcut o gafă. Dureroasă. „Cum a putut să fie atât de rău?”, m-a întrebat retoric un amic. “Nu e rău. Îl cunosc. Numai că nu e inteligent! Iar prostia uneori e mai rea decât răutatea!” Cam așa zicea și V. Hugo: „Nu există oameni răi, ci doar cultivatori de prostie!”
Spuneam azi unor colege (și unor elevi) că prostia poate fi mai rea decât ura. Căci, ca să facă răul răutatea gândește, analizează, conștientizează. Plănuiește. Dar prostia face răul ad-hoc. Și mai mult: face răul crezând că e bine!!! Vorba domnului Pleșu: „Prostia întotdeauna crede că știe!” Poate de aceea, prostia e numită coșmarul rațiunii!
Nu vreau să polemizez cu nimeni. Mai ales pe seama prostiei. Ar fi o prostie cultă. Nu vreau să spun ca unii că prostia e clinică, nevindecabilă organic. Și nici că e infinită ca Universul, cum zicea Einstein. Ori Umberto Eco. Chiar dacă vine din îngustime. Din minte strâmtorată. Dumnezeu poate schimba orice minte care devine tangentă cu El. Nu vreau să confundăm răul prostiei cu deficiențele mintale. Ceea ce doresc să spun este că prostia, care tinde să fie solemnă, face rău. Mult rău. Și când se pornește… distruge tot! Ca tsunami!
Prostia face altuia rău făcându-și ei rău. Fără să obțină vreun profit, vorba domnului Christi Crăciun.
Biserica ori Creștinul nu au voie să fie răi. Cine se gândește să facă răul e plin de răutate, zicea Solomon. Iar cine-l face din prostie e sinucigaș, spun eu. Biserica și Creștinul trebuie să știe sintagma lui Steinhardt: “A fi creștin este opusul lui a fi prost”. (Scuzați-mi duritatea citatului!)
Rugați-vă să nu faceți răul! Nici măcar din prostie!
Fugiți tare de prostie! Chiar dacă e densă ca aerul și se găsește peste tot!
Nicolae.Geantă
Un comentariu de la Gabriel Viționescu, pastor baptist din Orăștie.
Istoricul și economistul italian Carlo Cipolla a studiat problema naturii prostiei. După ani buni de cercetare, acesta a formulat 5 legi universale ale prostiei, care funcționează în orice societate. Nu uita, prostia este mult mai periculoasă decât credem:
Prima lege
O persoană subestimează întotdeauna numărul de idioți care o înconjoară. Indiferent de modul în care evaluezi oamenii, vei întâlni în mod constant următoarele situații:
– Un om care părea inteligent și rațional se dovedește a fi un idiot incredibil;
– Proștii apar tot timpul în locurile cele mai neașteptate pentru a-ți distruge planurile.
A doua lege
Oamenii nu sunt egali: unii sunt proști, alții nu. Această calitate este înfluențată de natură, nu de factori culturali.
Educația nu afectează numărul de nebuni în societate. Au fost efectuate experimente pe cinci grupe: studenți, angajați, personal de serviciu, personal administrativ și profesori. Când a fost analizat grupul angajaților slab calificați, numărul proștilor a fost mai mare decât se așteptau oamenii de știință. Această constatare a fost influențată de condițiile sociale: sărăcia, segregarea, lipsa de educație.
ADVERTISEMENT
A treia lege a prostiei
Oamenii sunt împărțiți în 4 grupe: simpletons (P), oameni inteligenți (U), bandiți (B) și nebuni (D). Trebuie să clarificăm ceea ce face un nebun periculos. Atacul acestuia de obicei te ia prin surprindere. Chiar și atunci când atacul devine evident, este dificil de apărat împotriva lui, pentru că nu există un fundament rațional.
A patra lege a prostiei
Oamenii care nu sunt proști subestimează potențialul distructiv al proștilor. Ei uită că un nebun poate face o greșeală care va afecta pe viitor.
Nu trebuie să confunzi proștii cu simpletonii neajutorați. Nu te alia cu proștii, imaginându-ți că îi puteți folosi în beneficiul tău.
A cincea lege a prostiei
ADVERTISEMENT
Un prost este mai periculos decât un bandit. Acțiunile banditului sunt orientate spre transferul beneficiilor de la o persoană la alta. În schimb, proștii provoacă daune fără să obțină beneficii. O societate progresează când există suficienți oameni inteligenți la putere pentru a împiedica proștii activi.
un comentariu al criticului literar dr. Christian Crăciun.
Teoria că prostia e mai rea ca răutatea am găsit-o cred la Alecu Paleologu. Iar recent s-a tradus și la noi o carte absolut adorabilă a unui italian, Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilității umane. Pt el, imbecilul e cel care face rău cuiva făcându-și lui însuși rău, fără a obține un profit (exemplul meu: acela de a stocat benzină în cada de baie pe vremea penuriei, sărind firește în aer). La fel și Steinhardt repetând mereu că a fi creștin este opusul lui a fi prost. Așa este, prostia e un mare rău (nu se confundă firește cu deficiențele mintale, Pleșu are o conferință minunată pe temă, e găsește pe youtube).De aceea aș adăuga, pentru simetrie retorică, o frază în oglindă după „biserica, creștinul nu au voie să fie răi”, „biserica, creștinul nu au voie să fie proști”.
Cu mulțumiri și urări de bine
christian crăciun
PAPUSARII umbrelor, cei ce conduc sistemele de referinta globale, "matrix" controleaza si urmaresc evolutia vietii pe Terra, îsi cunosc perfect atributiile, misiunea si rolul primit de la superiorii lor, îndeplinindu-si-le cu constiinciozitate impecabila, perfecta, absoluta pastrând si respectând cu strictete planul proiectat si aprobat de Dumnezeu înainte de întemeierea lumii 3D din care omenirea (în general crestinismul în special) este incapabila, fricoasa neputincioasa si nepregatita de a-l parasi si a trece în dimensiunea 4D, 5D, 6D, 7D… https://biblia.resursecrestine.ro/eclesiastul/3