“Oamenii nu sunt tractoare, spunea tatăl meu. Trebuie să se și odihnească”. Adică să stea întinși în pat, sau pe scaun cu ochii închiși, să se relaxeze în mijlocul naturii, să doarmă puțin în miezul zilei, să ia pauze de câteva minute. Să se refacă trupește. Fizic. Dar și spiritual. Să iasă din epuizare.
Cãnd Dumnezeu a creat omul nu l-a făcut un elastic. Ci un resort. Care din când în când are nevoie de comprimare. Să se relaxeze. Nu l-a creat inepuizabil. Ci cu o cantitate limitată de energie. Ca să dureze trebuie să se încarce.
Astăzi trăim alert. Un du-te -vino epuizant. Ca să se mențină mereu în formă oamenii trag de fiare la sală, țin diete și urmează orbește sfaturile rețetele unor vedete. Însă foarte puțini știu (și chiar mai puțin fac) că prospețimea fizică și mentală se face prin… odihnă! Cel mai bine energia este valorificată prin odihnă. “O zi cu pauze fixe de odihnă poate aduce eficientă cât 14 zile de muncă fără pauze, sau cu întreruperi neregulate!”, ne spune Shepard.
E drept că ne odihnim puțin. Nici măcar noaptea nu o mai dormim întreagă. Pentru mulți relaxarea în natură inseamnâ grătare. Barbecue. Iar în parc pe o bancă, la restaurant, sau în autobuz relaxarea e… telefonul. Care în subconștient obosește creierul.
În viață am învățat câteva reguli de a te menține fresh:
a) Relaxați-vă cel puțin o dată la fiecare oră. Lăsați/uitați totul măcar pentru cinci minute.
b) Odihniți-vă eficient. Nu dormiți doar câteva ore pe noapte. Ci atât cât aveți nevoie. Organismul nostru este setat să se reînoiască în fiecare zi!
c) Organizați-vă munca! Evitați lucrurile care vă distrag atențiă! Ele produc nu doar haos, ci și ineficiență.
d) Nu lucrați niciodată când sunteți bolnavi! Vorba lui Dale Carnegie:”Ceasurile nu funcționează când sunt stricate”. Nu faceți nimic până vă reveniți!
e) nu înlocuiți odihna cu cafea sau energizante!
f) Nu faceți nicio lucrare în ziua de odihnă a Domnului! Vă veți epuiza sufletul!
g) Nu vă istoviți nici măcar în slujirea pentru Dumnezeu. Ron Moore spune ca cei “Istoviți de ascultare” pot fi vulnerabili. Oricât de maturi credincioși ar fi pot sa cadă în dezamăgire, izolare, descurajare sau ispite!
Chiar Domnul Hristos a spus ucenicilor într-o zi: “Veniti singuri la o parte, intr-un loc pustiu, si odihniti-vă puțin…” (Marcu 6, 30.31).
Aveți grijă: cine nu se odihnește suficient va mănca mai mult! Așa își va îngrășa trupul dar îi va slăbi funcționarea!
Aveți grijă: cine nu se odihnește suficient va cheltui substanțial pe medicamente! Se va stinge încet…
Aveți grijă: trebuie să activați la parametrii maximi de eficiență. Altfel vă veți pierde încrederea de sine și veți lupta mult mai mult să fiți buni! Vă vei slăbi sufletul!
Odihniți-vă! Solomon zicea că e “mai bine o mână plină de odihnă, decât amândoi pumnii plini de trudă și goană după vânt”. (Eclesiastul 4:6). Odihniți-vă trupul! Dar nu uitați nici de Cel ce odihnește sufletul!
Nicolae.Geantă