„Nu judecați!” (Matei 7:1)
Este foarte just teologic că Biserica are în mână cheile Împărăției Cerurilor. (Pe ale împărățiilor laice le are domnul Trump, regina Elisabeta, doamna Merkel ori domnul Johannis…). Biserica are un sacerdoțiu. O misiune sfântă. Ea poate deschide poarta Raiului pentru orice muritor. Însă ceea ce NU i-a înmânat Domnul Isus Bisericii sale este… cheia judecății. E numai a Lui. Petru a primit doar cheile Raiului, nu și ale iadului.
Putem compara Biserica un fel de Tribunal în care funcționează reclamați, martori și avocați. Membrii Bisericii sunt doar avocați și martori. Atât. Martori și avocați sunt mai mulți într-un completul de judecată. Dar Judecător e numai unul. Doar el dă sentința. Judecător e numai Hristos. El va judeca toți oamenii. pentru că El a murit pentru ei.
A judeca NU înseamnă a nu face o analiză. A judeca înseamnă a da pedepse. Și totuși, deși suntem conștienți de asta multora dintre noi ne place să… judecăm oamenii. chiar sfinții! Mai ales pe cei ce nu gândesc ca noi, nu văd ca noi, nu merg cu noi. În momente de „orbire” am fi gata să dăm cu ei de pământ, să-i exilăm pe-o insulă pustie sau să îi trimitem în Iad! (Ce bine că nu putem face asta!”).
Martin Luther însuși a spus despre Erasmus la moartea acestuia că „A murit fără cruce, fără lumină, fără Dumnezeu”. Adică l-a băgat direct în iad. Paradoxal adversarul său, eruditul teolog olandez în ultimele sale cuvinte a strigat: „Dumnezeule iubit!”
Nu judeca pe nimeni! Nu impune tu regulile! Regulile drepte duse la extrem devin ridicole…
Nu judeca pe nimeni! Nu condamna. Condamnându-l pe el te vei condamna și pe tine!
Corect. Păcatul judecății este printre cele mai răspândite astăzi. Judecată noastră este injustă, pentru că noi deținem frânturi de adevăr. Singurul care cunoaște persoana per ansamblul ei este doar Dumnezeu. De aceea este singurul în măsură să judece. Mila biruie judecata.
Creștinii au o singură cheie ce poate deschide o singură ușa, cea a Raiului, prin Vestea cea Bună !
Mulțumesc Nicu !