Deunăzi domnul Gabriel Liiceanu, filosof și patron al editurii Humanitas, spunea la un talk-show că „Moise nu ar fi primit Table Legii cu cele 10 porunci direct de la Dumnezeu. Că ar fi mințit că s-a întâlnit cu divinitatea, căci altfel nu ar fi fost crezut de poporul evreu”. Păi dacă ar fi mințit în privința poruncilor de pe Tablele Legii, domnule Liiceau, atunci cum a reușit să „mintă” cu cele 10 minuni petrecute în Egipt? Cum a reușit Moise să transforme tot Nilul în sânge, să dea ploaie cu bolovani în tot Egiptul în afară de ținutul Gosen, să aducă și să trimită miliarde de lăcuste și sute de milioane de broaște peste țara lui Faraon? Dar să aducă Îngerul Morții care a ucis întâiul născut din orice familie de egiptean și să-l facă să ocrotească evreii? Apoi cum a reușit să despartă Marea Roșie și evreii să treacă prin ea ca pe uscat? Iar mai târziu să o închidă exact peste soldații lui Faraon?
Mai spunea distinsul filosof în volumul „Isus al meu” că „nu există nimic mai prostesc decât ca un om să spună că Dumnezeu a vorbit prin gura lui”, acuzând de trufie pe Sfântul Apostol Pavel care a spus în Faptele Apostolilor că „ni s-a părut nouă și Duhului Sfânt…”, drept pentru care îl consideră drept eretic (pp30-31). Să vă mai spun că bătrânul filosof reduce creștinismul la două dificultăți: e impracticabil (ca religie a iubirii), deci trebuie respins (!?), și e inconsistent, pentru că a produc crime odioase, deci trebuie respins? Păi dacă e impracticabilă iubirea atunci cum învingem răul?
Tot monșer Liiceanu mai zicea la o emisiune a domnului Buhnici că cei care nu sunt specialiști în domeniul pandemiei de Covid19 să tacă dom’ne din gură! Să nu își mai dea cu părerea. Căci sunt habarniști. Ei bine domnule Liiceanu, pe baza a ceea ce ne sfătuiți dumneavoastră, în ceea ce privește viața creștină, Biblia, Tablele Legii sau creștinismul în general, ar trebui ca dumneavoastră să tăceți din gură! Nu doar că nu sunteți specialist, dar în materie de creștinism sunteți eretic! Pardon, spuneți elucubrații ca să mă exprim filosofic! Derapaje. Aberații. E drept, aberații de bun simț, dar cui folosește un haos frumos?
Și aș mai vrea să vă întreb ceva domnule filosof: ziceați că orice manifestare publică a credinței este impudică (adică nerușinată, necuviincioasă) dacă propovăduitorii ies în stradă (să predice, să cânte, să îngenuncheze etc). Dar homosexualii pot să-și susțină ideile public? Sau aparițiile lor la praide-uri în pielea goală e ceva firesc, pe care numai pudibonzii n-o agreează? Că dumneavoastră în volumul „Iubirea în oglindă” spuneți că ei merită compasiune, înțelegere și acceptare, că cei „naturali” au o direcție mai… ipocrită? Ateii sunt mai puțin impudici când „mint” în public că nu există Dumnezeu? Apoi ucid. Nu doar cu vorba…
Dar când ieșiți dvs pe sticlă și susțineți sus și tare că Moise este mincinos, că Isus e numai în capul nostru, că am introdus noi creștinii „întruparea Domnului” numai să fie unul de-al nostru nu e impudic (nerușinat, necuviincios)? E doar elucubrant…
Elucubrațiile filosofice oricât de frumoase ar suna, sunt un sofism. Elucubrantul trăiește de jos. Poziția sa este șubredă. Pe când Biblia înalță. Și pentru asta nu-ți trebuie școli domnule Liiceanu. Dacă știți asta atunci de ce vă mai dați osteneala să aduceți argumente contra ei?
PS: Pavel spune că cine face erezii în public să fie corectat în public. Cine are urechi de auzit să audă…
PS2: Oare domnul Liiceanu și cei ce cred elucubrațiile sale sărbătoresc Paștele? Dacă da, îi întreb: „de ce?”
Nicolae.Geantă
Am doar o întrebare :
Biblia(Biblos=orașul unde a luat naștere hârtia) este numită "Cuvântul lui Dumnezeu". De ce nu i-au pus nume "elucubrațiile lui d-zeu" (oare de ce oi fi scris cu litere mici și prescurtat ?)
Cine are urechi de auzit să audă.