Într-o discuție (de azi) cu o profesoară, i-am spus că în perioada „goanei după aur”, dintr-un orășel american au plecat două caravane. Pe bannerul uneia scria „Căutători de Aur”, iar pe a celeilalte „Căutători de Dumnezeu”. Primii au poposit în terenurile aurifere californiene. Aurul i-a îmbogățit foarte rapid. Dar odată cu bogăția au apărut viața desfrânată, ura, certurile și uciderile în cadrul comunității. În scurt timp toți membrii caravanei au murit. Poate că aurari ar fi trebuit să-l audă pe Slavici care zicea că banul e mare putere: deschide toate ușile și strică toate legile!
„Căutătorii de Dumnezeu” au poposit în mijlocul câmpului. Au arat, au semănat și au așteptat recolta. An de an au muncit mai mult, mai concentrați. Și, au obținut recolte și venituri din ce în ce mai mari! (Nu cred că ei știau deviza lui Eminescu: „Bogăția unui popor nu stă în bani ci în muncă”). După 100 de ani, grupul care l-a căutat pe Dumnezeu a înființat una dintre cele mai mari companii din USA. Care dăinuie și azi…
Tare mă tem că mulți dintre noi căutăm mai mult aurul decât pe Dumnezeu. Chiar dacă știm că Dumnezeu e cea mai mare comoară!
Când cresc bogățiile nu vă lipiți inima de ele, spune psalmistul (62:10). O să vă dezlipiți de Dumnezeu!
Nicolae.Geantă