Papirusul găsit a fost utilizat pentru construcţia unei măşti a unei mumii în Egiptul antic. Se pare că acesta conţine copia celei mai vechi Evanghelii, găsite până în prezent. Este vorba de un fragment din Evanghelia după Marcu, care a fost scris în primul secol, mai concret între anii 80 – 90, după cum au semnalat experţii.
Cu toate că mumiile faraonilor egipteni foloseau măşti făcute din aur, oamenii simpli trebuiau să se conformeze cu măşti făcute din papirus, vopsea şi adeziv. Având în vedere cât era de scump papirusul în acea vreme, destul de des era utilizată pentru această tehnică, foi pe care înainte s-a scris un anumit text.
În cazul acestei copii a Evangheliei care a fost găsită recent, experţii au datat-o cu ajutorul analizei altor documente care s-au găsit pe aceeaşi mască. De asemenea, s-a realizat o datare cu ajutorul carbonului 14. Toate acestea au făcut ca experţii să situeze acest fragment în primul secol, aproximativ în perioada 80 – 90 D.H.
Cele mai vechi texte ale Noului Testament de care dispunem sunt datate în secolul II D.H. Mai concret, cel mai vechi document cunoscut este papirusul Rylands care conţine două fragmente din Evanghelia după Ioan şi este datat de către paleografi renumiţi între anii 117 – 130 D.H
Citeşte mai mult pe www.stiricrestine.ro A fost găsit cel mai vechi text al Evangheliei din lume